EPDK elektrik üretim tesisleri için 43 milyon metrekare arazi kamulaştırdı!

İşveren, işyerineintikalini müteakip işçiye derhal iş vermek zorunda olup, iş vermediğidurumlarda da, işçinin  ücretini  ödemek zorundadır. Fesih süresiiçerisinde iş sözleşmesinin işçi tarafından feshedilmesi halinde ise Türkiye’yedönüş yol masrafları işçinin kendisi tarafından karşılanır. İşbusözleşme; 4 üncü maddede  yazılı işte çalışacak olan işçi ile işverenarasındaki çalışma ve çalıştırmaya ilişkin yöntem ve temel koşulları,karşılıklı hak ve borçları belirlemek amacı ile düzenlenmiştir. Ek olarak, bilgi teknolojileri servis sağlayıcılara ait risklerin ve alınan hizmetlere yönelik alternatiflerinin göz önünde bulundurulması önemli. Bilgi teknolojileri altyapısı ve siber güvenliğin salgın döneminde yine önemli konulardan birisi olduğunu gözlemliyoruz.

Aldıkları kararlar idari kararlar olup tam anlamıyla biridari kuruluşlardır. Bağımsız idari otoritelerin ayrıbir tüzel kişiliği olduğundan, ortaya çıkan zararlardan devlet değil bizzatzarara sebebiyet veren kurum sorumludur. Ayrıca bağımsız idari otoritelerim ayrıbir tüzel kişilikleri olduğundan yani bir kamu tüzel kişisi olduklarındankendilerine ait malvarlıkları ve çalışanları vardır. Bağımsız idari otoriteler; Türkiye’de 80’li yıllarınbaşlarında ortaya çıkmıştır. Deregülasyon, serbest piyasanın hâkim kılınması veözelleştirme, devletin iktisadi rolünü indirgemiştir ancak devletin düzenlemerolüne ihtiyacı azalmamıştır. Bu yıllardaki uygulamalar uzmanlık gerektirenalanlarda düzenleyici otoritelerin çoğalmasına neden olmuştur. Yıllıkücretli izni hak etmeyen işçiye;  Türkiye’de evlenmesi ve/veya ana baba eşçocuk ve kardeşlerinin ölümü durumunda altı güne kadar ücretli mazeret izniverilebilir. İşçinin bu izni hak edebilmesi için işyerine dönüşünde evlilikveya ölüm olayının resmi belge ile kanıtlanması zorunludur. Aksi haldekullandığı izin, yıllık ücretli izninden mahsup edilir. İŞÇİNİN ÇALIŞMA YERİİşverenin …………………………sınırları içindeki değişik işyerlerinde, işveren  veya vekilinin göstereceği yerler. İşçi, görevinin gerektirdiği hallerde işyeri içinde veya Belediye sınırları içerisinde işyerinin başka şubelerinde,  işverenin farklı işyerlerinde, iş sözleşmesinde esaslı değişiklik yapılmadan ve muvafakati aranmadan işveren tarafından görevlendirilebilir.

Bu durumda mühürleme işlemi yönünden kanunlarda öngörülen olağan başvuru yolları tüketilmeden bireysel başvuru yapıldığı sonucuna ulaşmak gerekmiştir. Başvuru, ulusal marker seviyesi geçersiz akaryakıt bulundurma gerekçesiyle idari para cezası uygulanması ve işyerinin mühürlenmesi nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkbettilt güncel giriş. Ayrıca kanunun uygulama alanınıgenişletemeyecekleri ve bu durumun hukuka aykırılık oluşturacağı da kanunlarauygunluk bakımından düzenleme yetkisinin sınırıdır. Anonim şirketlerin bütünpay sahiplerinin temsil edildiği karar organı genel kurullarıdır. Hukukî sonuçdoğuran bir irade beyanı olması nedeniyle genel kurul kararı, bir hukukî işlemniteliğindedir. Hukuki işlemlerde iptal kararları, hukuken geçerli, fakatkararın bünyesinde sakatlık bulunan hallerde söz konusu olur.

  • Aşağıda isim (unvan) ve adresleri yazılı bulunan işveren ile işçi arasında, tamamen kendi istek ve serbest iradeleri ile ve belirtilen şartlarla “BELİRSİZ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ” yapılmıştır.
  • Bununla birlikte bayilik lisansı sahiplerinin ulusal marker seviyesine uygun akaryakıt bulundurma yükümlülükleri mevcuttur.
  • Süreçlerin belli bir kısmı 2013 yılında, tamamı ise 2017’den itibaren elektronik ortamda yapılmaya başlanmasıyla tüm süreçler elektronik ortama taşınmış oldu.

Kurul Tarafından Verilen İdari Para Cezasına Karşı Şirketler Ne Yapılabilir? SPKn md 105/4’de kurul tarafından verilen idari para cezasına karşı idari yargı yoluna başvurulabileceğine hükmedilmiştir. Bu kapsamda idari para cezasının kaldırılması için açılacak dava iptal davasıdır. Genel kurul kararlarındadava açma süresi, kararın alındığı günden itibaren 3 aydır. Bu 3 aylık sürezamanaşımı süresi olmayıp, hak düşürücü süredir. İptal davası, bu süre içindeşirket merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesinde açılır. Çalışmamevzuatı bulunan ülkelerde ilgili ülke mevzuatına göre, bulunmayan ülkelerdeise 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24 ve 25’inci maddelerindeki hükümlerçerçevesinde, sözleşme bildirimsiz olarak işçi veya işveren tarafındanfeshedilebilir. Elektrik, Doğal Gaz, Petrol ve LPG piyasalarında faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilere Kurum tarafından verilen lisans bilgilerin ve lisans başvuru, tadil, süre uzatma, sona erdirme, devir, suret çıkarma, vb süreçlerinin yönetildiği modüldür.

Müdürlerin bir ödevlerine ya da yükümlülüklerine aykırı bir halolmasa bile, herhangi bir şekilde tahsil edilemeyen ya da tahsil edilemeyeceğianlaşılan borçlardan sorumlu tutulacaklardır. Amme alacaklarından olanvergi borcunun ilişkin olarak, uygulamada en çok sorun yaşanan alanlardanbirisi, limited şirketin vergi borçlarının tahsilat usulüdür. Vergisorumlusu ise verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergidairesine karşı muhatap olan kişidir. Burada sorumlu olarak bahsedilen üçüncükişinin, kendi vergi borcundan sorumluluğu değil, vergi mükellefinin borcundanvergi alacaklısına karşı sorumluluğu kastedilir. Kanun koyucunun vergiborçlarını tahsil etmeyi kolaylaştırmak amacıyla düzenlediği bu hükümler,uygulamada çeşitli problemlere yol açmaktadır. Yazımızda bu problemlerden biriolan limited ortaklıklarda pay sahibi şirket müdürünün hangi maddelere göresorumlu tutulacağı incelenecektir. Bu hususlara ek olarak belirtilmelidir ki; tümbağımsız idari otoritelerin kendilerine ait bütçeleri vardır ve Sayıştaydenetimine tabidirler. Piyasa dolandırıcılığı (manipülasyon) suçunu işlediğine dair makul şüphe bulunan gerçek kişilere, şirketlere ve şirket yetkililerine Sermaye Piyasası kurulunca idari tedbirler uygulanabilmektedir. Sermaye Piyasası Kanununda Piyasa Dolandırıcılığı (Manipülasyon) Fiillerini İşleyen Şirketler Ve Kişilere Uygulanan İdari Tedbirler Nelerdir? İşleme ve bilgiye dayalı manipülasyon suçları için SPKn md 107’de öngörülen hürriyeti bağlayıcı hapis ve adli para cezaları gibi cezai yaptırımların yanı sıra SPKn md  101’de bazı idari tedbirler öngörülmüştür. Bu yazımızdan Piyasa Dolandırıcılığı (Manipülasyon) suçuna şirketler ve gerçek kişilere uygulanacak idari tedbirler incelenecektir.

Tümbu sebepler altında birçok fuar ve etkinlik, ziyaretçi sayısının azlığınıöngörerek etkinlik tarihlerini iptal etmiş veya ertelemiştir. Fakat ertelenmeyenfuarlarda katılımcı sayısının azaldığı ve bu sebeple katılımcıların satışyapamayarak zarara uğradığı gözlenmiştir. Bu yazımızda zarara uğrayan bukatılımcıların zararının tazmini yolları anlatılacaktır. Zarargörenler tazminat istemini zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihtenbaşlayarak iki yıl içinde ve herhâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak onyıl içinde yapabilirler. TBK 480.Maddede uyarlama davası eser sözleşmeleri bakımından özel olarakdüzenlenmiştir. Kanunitemsilcilerin sorumluluğu, başlığında da AATUHK mükerrer m.35 veVUK m.10 hükümlerinin hangisine göretahsilat yapılacağının tartışmalı olduğunu belirtmiştik. Sorumluluk türününbelli olmaması vergilendirme ilkelerinden belirlilik ilkesine ve anayasailkelerine aykırıdır. Şirketlere Sıklıkla Uygulanan Bir Tedbir Olan Geçici İşlem Yapma Yasağı Ne Kadar Süre Uygulanabilir? +Söz konusu suçun işlendiği konusunda makul şüphe bulunmakta ise Sermaye Piyasası Kurulunca 6 ay boyunca geçici işlem yapma yasağı uygulanabilir.

İkinci olarak belirtilen aracın gerekli olup olmadığı incelenmelidir. Gereklilik, hedeflenen amaca ulaşılması için hakka en az müdahale teşkil eden aracın seçilmesini ifade etmektedir. Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede hangi tedbirlerin gerekli olduğunun değerlendirilmesi öncelikli olarak ilgili kamu makamlarının yetkisindedir. Bu alanda ne gibi tedbirlerin alınması gerektiği hakkında sorumlu ve yetkili otoriteler daha isabetli karar verebilecek konumdadır. Bu nedenle hangi tedbirin uygulanacağının belirlenmesi hususunda idarelerin belli ölçüde takdir yetkisi bulunmaktadır. Ne var ki seçilen aracın gerekliliğine ilişkin olarak idarelerin sahip olduğu takdir yetkisi sınırsız değildir.

Lisans başvuruları elektronik ve mobil imza altyapısı kullanılarak e-Devlet ile bütünleşik biçimde online alınmaktadır. Ulusal marker (ülke akaryakıt kimliği) Tübitak tarafından üretilmektedir. Akaryakıtlara Ulusal Marker ekleme yükümlülüğü bulunan lisans sahiplerinin Ulusal Markerı Tübitak’tan temin edebilmeleri için başvuru, randevu, EPDK onayı ve Ulusal Marker Teslimi süreçlerinin online olarak yönetildiği sistemdir. Ulusal Marker Başvuruları elektronik ve mobil imza altyapısı kullanılarak E-Devlet ile bütünleşik biçimde alınmaktadır. Kurum bünyesinde takip edilen denetim süreçlerinin yönetildiği, gerekli yazışma ve müzekkerelerin EBYS ile entegre olarak otomatik hazırlandığı sistemdir. “Genel Müdürlüğe ve mazbut vakıflara ait taşınmazların onarım veya inşa karşılığı kiralamalarında sözleşmenin başlangıç tarihinde, işletme süresine ait ilk yılın altı aylık kira bedeli ayrıca teminat olarak alınır ve bankalarda nemalandırılır. Alınan teminat sözleşmenin sona ermesiyle, dördüncü fıkra hükmü saklı kalmak şartıyla, varsa taşınmazda meydana gelen zarara mahsup edilir ve kalan kısım kiracıya iade edilir. Yivsiz tüfek satın alma belgesi olmayan kişiye satış yapan veya ihraç kayıtlı tüfeği yurt içine satanlar ikinci fıkra uyarınca cezalandırılır. Torba yasa ile birlikte Zeytin ve Kıyı Kanunu’nun kısıtlayıcı hükümlerinden nükleer santraller muaf tutuluyor.

Başvurucuya uygulanan idari para cezasının dayanağı olan kanuni düzenlemelerle akaryakıt kaçakçılığının önlenmesinin amaçlandığı anlaşılmıştır. Akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi amacıyla lisans sahiplerine yükümlülükler yüklenmesinin ve bu yükümlülüklerin ihlali hâlinde yaptırım uygulanmasının kamu yararını sağlamaya yönelik olduğu açıktır. Elektrik piyasasında üretim ve/veya dağıtım faaliyetlerinde bulunan lisans sahibi özel hukuk tüzel kişilerinin kamulaştırma talepleri kurum tarafından değerlendirilerek, uygun görülmesi halinde 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nda belirtilen esaslar dahilinde kamulaştırma yapılabiliyor. Bu konuda Enerji Piyasası Düzenleme Kurulca verilecek kamulaştırma kararları kamu yararı kararı yerine geçiyor. Doğal Gaz Piyasası Kanunu uyarınca,Kurum’un görev ve yetkileri yukarıda elektrik piyasasında başlığı altındaincelendiği gibi burada da doğal gaz piyasası adına söylenebilir. Ayrıca yineelektrik piyasasında belirtildiği üzere, doğal gaz piyasa faaliyetlerinde de bulunacaktüzel kişilerin lisans veya sertifika edinmeleri zorunludur. Kurumun doğal gazpiyasasına ilişkin yetki ve görevlerinden biri de dağıtım hizmetlerine ilişkinihaleler yapmasıdır. Aralık 2019’da hizmet vermeye başladığımız binamızda önümüzdeki 5 yılı hedefleyerek bir veri merkezi kurduğumuz ve tüm süreçler elektronik ortamda yürütüldüğü için bilişim teknolojileri alanında Kurumumuzda sistemimizin devamlılığı dışında geleceğe dönük çalışmalar bulunmamaktadır.

TÜBİTAK’ın düzenlediği raporda numunelerde %91 oranında marker bulunduğunun tespit edildiğine işaret etmiştir. Kurum, ulusal marker ve idarî ve teknolojik yöntemler ile bir denetim sistemini kurar. Valilikler, görevli elemanların başvurusu halinde denetim amaçlı alınacak numunelerin kullanıcı ve bayilerden alınmasını ve emniyetini sağlamakla yükümlüdür. EPDK cevabında bayilik lisansı sahiplerinin marker ekleme sürecinde bir sorumluluklarının bulunmadığı kabul edilmiştir. Bu durumda bayinin faturalı olarak almış olduğu akaryakıtın marker seviyesinin düşük çıkmasından dolayı sorumlu tutulması mümkün değildir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), kurulacak elektrik üretim tesisleri ile özelleştirme kapsamındaki elektrik dağıtım tesisleri için geçen yıl yaklaşık 43 milyon metrekarelik arazi için kamulaştırma işlemi yürüttü. İşleme dayalı manipülasyon piyasanındoğal işleyiş görüntüsü içinde, ekonomik temeli olmayan, salt başkalarınıyanıltma amacı taşıyan işlemler yapılarak fiyat oluşturulması ve kamunun fiyataolan güveninin kötüye kullanılması sonucunu doğuran manipülasyon türüdür. Mücbirsebep dolayısıyla sözleşmelerin ifa edilmesi bazen geçici olarak imkansız halegelmektedir. Geçiciifa imkansızlığında mücbir sebebin sona erdiği tarihte ifa yerinegetirilebilmektedir.

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proudly Designed & Developed By WebSplend